PROVENT MSL d.o.o.

Vatroslava Lisinskog 25, Subotica

 064/884-3927

info@lunos.rs

PROVENT MSL doo

Sonje Marinković 70/29

Subotica

+381 64 88 43 927

+381 66 80 38 221

info@lunos.rs

Rekuperacija ego

Ventilacioni element Lunos ego


Ego element može funkcionisati i kao samostalna jedinica. Element je pogodan za ugradnju u kupatila, WC, praonice i ostale prostore površine do 10 m2.

Osobine elementa

Inovativni sistem decentralizovanoga sistema za kontrolisanu ventilaciju LUNOS. Deluje na principu regenerativnog toplotneg izmenjevača.
Rekuperaciona jedinica ego je podeljena na dve polovine koje funkcionišu kao samostalne jedinice. Svaka polovina upotrebljava svoju polovinu izmenjivača toplote koji pomoću ventilatora dovodi odnosno odvodi vazduh u/iz prostora Zbog takvog režima rada je element pogodan za ugradnju u prostore koji imaju, tehnički gledano,  najslabiji vazduh (kopatilo, WC, praonica, kuhinja ...)


Toplota se promenom smera vrtenja ventilatora akumulira u akumulatoru toplote i koristi za grejanje svežeg vazduha koji se uvodi u prostor. U potpunosti ispunjava (i daleko prevazilazi) sve zakonske norme i standarde u smislu energetske efikasnosti. Visoko efikasni Brushless DC motor ventilatora obezbeđuje najnižju potrošnju energije, koja iznosi samo 0,2W/m²/h in s ti doseže izuzetnu energetsku efikasnost. Toplotno iskorišćenje elementa je 87,7 %. Element je testiran do -35 °C temperature spoljnjeg vazduha. Jedinstven je u svom tihom radu, 16,8 dB je ništa više nego teško primetan šum koji pevazilazi sve standarde i propise protiv buke koji danas postoje. Izrada i funkcionalnost u standardu sa nemačkim građevinskim i energetskim standardima.

 

Funkcionisanje elementa

Akumulator toplote se napaja toplotnim potencijalom ispumpanog iskorišćenog vazduha. Prilikom povratnog hoda ventilatora, na ovaj način ušteđena energija zagreva sveže doveden vazduh. Akumulator toplote se napaja kao baterija sa toplotnim potencijalom izduvanog unutrašnjeg vazduha. Pri obrnutom radu ventilatora, toplotna energija dobijena na ovaj način zagreva svež ulazni spoljašnji vazduh. Zahvaljujući dve odvojene polovine u samom elementu, jedinica istovremeno dovodi i odvodi vazduh iz prostorije. Protok vazduha kroz odvojene kontinente se smenjuje otprilike svakih jedan minut, što znači da se unutrašnji zagrejani vazduh ispušta, a akumulator toplote puni. Nakon toga, proces se obrće i svež vazduh se uvodi spolja oko jednog minuta, zagreva se akumuliranom energijom iz baterije i zatim uvodi u prostoriju. Na taj način se akumulirana toplotna energija ne troši nepotrebno i ostaje unutar željenog objekta.

 

Tehničke karakteristike

 
  • ZAPREMINSKI PROTOK: 5-45 m³/h
  • NIVO ŠUMA: 16,8 db
  • POTROŠNJA ENERGIJE: približno 1 W potrošene energije po jedinici, odnosno 0,2 W/m3/h
  • TROŠKOVI ODRŽAVANJA: manje od 3 € godišnje (energija + filter) po rekupertorskoj jedinici.
  • Dimenzije: ø 160 x 500 mm.

Pripadajuća oprema: A) Multifunkcionalna kontrolna jedinica 5/UNI sa usmerivačem el. energije 5/NT18 za kontrolu do tri rekuperatorske jedinice ego sa signalizacijom stanja filtera B) Kontrolna jedinica 5/W2U: Kontrola nivoa protoka (5, 10, 20 ali 45 m³/h) i za kontrolu uključivanja/isključivanja. Uređaj poseduje CE certifikat.

 

Proizvedeno u EU (Nemačka). Garancija: 2 godine